Monday, October 8, 2018

sündmusi 1902. aasta eestimaa ja liivimaa kubermangust

1. sündmus
kui aleksei bellegarde oli 1902. aastal äsja eestimaa kuberneriks saanud, siis oma esimesel tööpäeval sai ta telegrammi osmussaarelt mõisaomanik von schultzilt. telegrammis seisis:
"mu elu on surmaohus. viibin osmussaarel. talupojad on ümber piiranud tuletorni, kus ma viibin ja ähvardavad mind risti lüüa jalad ülespidi. aidake, kuni veel pole hilja".
bellegarde läks kohale. selgus, et mõisaomanik ja rootsi soost talupojad ei olnud suutnud kokku leppida põllumaade rendi tingimustes.

2. sündmus
see oli tegelikult sündmus, mis jäi ära. nimelt kartis tsaarivõim 1902. kevadel tartus üliõpilaste meeleavaldusi. riiast saadeti kohale koguni asekuberner, et kriisi ohjeldamisega tegeleda. probleem oli selles, et kordnikke oli tartus väga vähe. need ei oleks suutnud üliõpilasi ohjeldada. siis paluti, et kohalik armeekorpus paneks end valmis tänavatele tulema. sõjavägi ei tahtnud üldse tulla. nad olid nõus tulema ainult siis, kui nad ka üliõpilaste pihta tuld avada võivad. see aga ei sobinud jälle haridusministrile.

3. sündmus
see oli esimene kord, kui tsaar nikolai II tallinna tuli. tegelikult oli asi laevastikumanöövrites tallinna lahel ja saksa keiser oli ka kohal (elanikud kurtsid, et ööd ja päevad läbi toimus lahes olevatel laevadel paugutamine ja karjumine ning üldse magada ei saanud). maale tuli aga ainult nikolai II. linnavalitsusel ja kuberneril oli suur mure, et kuidas korda hoida, sest politseinikke ei jätkunud. lahenduseks oli see, et kohalikud tuletõrjujad panid oma läikivate nööpidega mundrid selga ja hoidsid ise korda tänavatel, korraldasid liiklust jne. nikolaile oli see väga meeldinud. sellegipoolest juhtus ka üks intsident. nimelt kui nikolai käis toompeal nevski kirikus ja oli lähenemas ristile, siis viskus keegi kõrvaline sõjaväevaimulik keisri ette põlvili hoides pea kohal palvekirja. palvekirjas oli kirjas, et see sõjaväevaimulik palub endale määratud pensioni suurendamist. nevski kiriku ülempreester ei suutnud sellise intsidendi tõttu tükk aega rahuneda, hoolimata sellest, et keiser kinkis talle kõrgehinnalise briljantidega kaunistatud rinnaristi.

4. sündmus
see oli teine kord, kui nikolai II oli koos naisega tallinnas. talle oli esimesel korral kangesti meeldima hakanud peeter I pärand. oli öelnud, et näe kui palju suutis see suur mees korda saata ja et kuhu kõikjale ta suutis oma jälje jätta. no ja teisel korral tallinnas viibides tahtis ta oma naisele kadrioru parki näidata. aga seda ei olnud programmis ja liiklus oli korraldamata. sellegipoolest nõudis ta väikest visiiti kadriorgu. hakatigi minema. aga narva maantee alguses tuli keiserlikule tõllale vastu kari lehmi. keisri tõld oli sunnitud seisma jääma. ehmunud karjasele käskis keiser anda kümme rubla.

No comments:

Post a Comment