Wednesday, November 13, 2019

turismist 17. sajandi londonis

londoni kuulsaim hullumaja on loomulikult bedlam. ta on olnud kogu aeg olemas ja tema õigusjärglane on ka praegu olemas. asub west wickhami kandis. ning huvitav on ka märkida, et haigla eelmine asukoht ei olnud midagi muud, kui praegune imperial war museum.
igatahes on london hulle kogu aeg täis olnud. ning bedlami asutamisajaks loetakse 1247. bedlami nimi tuleneb tegelikult bethlehemist.
aga igatahes kolis haigla 1673. aastal moorfieldsi, kus ehitati tuileriesi stiilis loss. taani skulptor tegi lossi portaalideks spetsiaalseks kaks hullu mehe kuju - "märatsev hull" ja "melanhoolne hull".
need kujud ise said kuulsaks. ja samas tahtis linn näidata avalikkusele, et vaimuhaigust saab ohjes hoida ja ravida. nii hakkasidki 17. sajandi lõpus rännumeeste hordid tulema moorfieldsi lossi, kuhu neile tagati vaba sissepääs ning nad said vaadata puurides või ahelates hoitavaid hulle ning näha pealt ka protseduure. rännumehed said piisavalt lähedalt, kuid siiski turvalisest kaugusest vaadata, kuidas hulluarstid hulludele operatsioone tegid, aadrit lasid, külmavanne tegid ja ravimeid lõugade vahele surusid.

No comments:

Post a Comment