Sunday, January 1, 2017

millise lausega alustada aastalõpu arvamusartiklit

on olnud üle keskmise kirju aasta. mõned hetked on läinud lausa murettekitavalt kirjuks. närviliseks. mõni jäänud õnneks ka südamlikuks ja soojaks.

Head pärnakad, 2016. aastat on jäänud meile vaid mõni tund ja õige pea astub 2107. aasta oma õigustesse. Enne aastavahetust on paras hetk heita pilk lahkuvale aastale. Nagu ennustati, saigi tänavune pööraselt tormiline ja heitlik.

tõejärgne ajastu, millest meil lõppeval aastal nii palju räägiti, ei tähista tegelikkuses tõe surma.

Goethe on öelnud kuldsed sõnad, et inimene eksib, niikaua kui ta püüdleb. Püüdlemine eeldab soovi ja valmisolekut muutusteks. Tahet kogeda ja aktsepteerida midagi tänasest erinevat.
Seega 2017. aastasse vaadates tundub sobivat küsida milankunderalik küsimus, kas meil peaks Eesti ühiskonnana olema rohkem riskijulgust või alalhoidlikku ettevaatlikust?

Lõppeva aasta iseloomustamiseks sobivad hästi Kesknädala tänase juubilari Billi Hicksi sõnad: „See sõit käib üles ja alla, sellel on omad pöörded ja käänakud, omad võpatused ja elevused.“

Vana hea aastavahetuse komme näeb ette, et toad tuleb uueks aastaks koristada. Arvan, et sama võiks öelda ka oma hinge kohta. Oma hinge eest hoolekandmise üks viise on sisemise puhtuse ja rahu poole pürgimine.

Poliitaasta kokkuvõtte ja prognooside lugu tähendab asjatundjale alati valikuid, millede tegemine on valus ainuüksi teadmisest, et tulemus niikuinii ei meeldi paljudele. Tulenevalt asjaolust, et ehkki meil on selles tegu ammu devalveeritud valdkonnaga, on asjadest õigesti arusaajaid alati rohkem kui eeldada oskad.

On aasta kokkuvõtete aeg ning sageli jääb kõlama, et mitmed lõppeva aasta pöördelised sündmused olid paljude vaatlejatele väga ootamatud. Kehvad vaatlejad, mis muud.

2016. aasta võiks jääda me mällu pigem elektriautode ja taastuva energia, mitte läbikukkunud poliitilise ladviku tõttu Paljud kandsid 2016. aasta maha veel enne, kui see ümber oli saanud. 2016 on uus 1984, leidsid George Orwelli austajad mitmel pool maailmas. Tõenäoliselt kõige emotsionaalsema hüvastijätu aastaga pakkus populaarse Ameerika jutusaate „Last Week Tonight” juht John Oliver, kes esmalt lasi inimestel lõppeva aasta läbi sõimata ja seejärel pani sümboolselt kogu aastale pommi alla.
 

No comments:

Post a Comment