Monday, October 8, 2018

lugusid pühtitsa kloostri algusaegadest

teatavasti oli kuremäe ehk pühtitsa püha paik juba ammu. eks seal oli see allikas ja oli mägi, mida nimetati jumalamäeks. aga piirkonna dominant oli ikkagi vasknarva. ja kuna vasknarva tegelased tahtsid kusagil ristikäigul käia, siis oli neil komme igal aastal 15. augustil minna kuremäele ja 16. augustil tulla tagasi.

1. lugu
aga eks sakslased olid kohanikud mõisnikud ja nad ei sallinud silma otsaski õigeusku. kuna kuuldused õigeusu kloostri ehitusest olid liikumas, siis haarasid sakslased härjal sarvist ja hakkasid kuremäele luteri kirikut ehitama. nurgakivi sisse panig kapsli, millel oli kirjas, et kirik on pühendatud luteri usule ning võitlusele õigeusu vastu. vene tsaarivõim võõrandas mõisnikelt selle krundi ja ehitas samale kohale kloostri.

2. lugu
esimese kloostrikompleksi hoonena sai valmis nunnade ühiselamu. esimeseks kloostriperenaiseks oli abtiss varvara. kiiresti oli nunnasid vaja. selleks saatis varvara kirja teistesse lähimatesse õigeusu kloostritesse ja palus võimaluse korral, kui neil nunnasid üle on, saata nunnasid kuremäele. teised kloostrid kasutasid seda võimalust ära ja saatsid jalust ära kõige suuremad bitchid.

3. lugu
aleksei bellegarde, kes oli eestimaa kuberner 1902. aastal, kirjeldab tollast ristikäiku kuremäel:
"ümber jumalaema mäe venis laia lindina pidulik ristikäik piiskopiga eesotsas. ees kanti päikesepaistel säravaid kullatud pühakujusid ja kirikulippe, mille järel sammusid brokaatrüüs vaimulikud. nende taga liikusid lõpmatuina näivad palverändajate read kirjudes mitmevärvilistes rõivastes. rändajate ridades oli tohutu hulk naisi ja lapsi.
vahetpidamatult kostev kirikulaul, palvetajate hardad näod, kirgas päikesepaiste, vali ja pühalik kloostrikiriku kellade helin ja isegi kohaliku vabatahtliku tuletõrjaühingu orkestri helid, mis polnud kokkukõlas lauluga - kõik see kokku lõi säärase täieliku palve meeleolu, et ma alatiseks unustasin kõik oma endised eelarvamused ja korraga kogu oma olemusega tundsin, et mind haaras täielikult teadvus selle paiga püphadusest."

No comments:

Post a Comment