Thursday, March 11, 2021

täiesti kuulsusetud peatükid lätlaste vabadussõjast

kõigepealt oli selline peatükk, et lätlastel oli kolonel oskars kalpaks. tema asutas lätlaste esimese mittepunase väeosa ja on igas mõttes kangelane. nagu meil laidoner või kuperjanov. kalpaksil on ka oma muuseum lätis. ta võitles siis punaste sissetungi vastu koos rüdiger von der goltzi landeswehriga, täpsemalt ta oli allutatud goltzile ja võitles goltzi juhtimise all. 6. märtsil 1919 juhtus aga kogemata nii, et sakslased lasid kalpaksi maha.

lätlastel ja von der goltzil läksid muidugi suusad risti, sest von der goltz tahtis mingit saksa hertsogiriiki asutada aga lätlased läti vabariiki. ulmanise valitsus oli sakslaste jaoks arusaamatu nähtus. nii võtsid sakslased 16. aprillil 1919 ette liepajas riigipöörde. taheti vahistada ulmanise valitsus. need põgenesid igale poole laiali. ulmanis jõudis pakku briti saatkonda. aga et asi tõsiseltvõetavam oleks, siis saatis kogu seda riigipööret ja vahistamisi sakslaste sõjaväeorkestri marsimuusika. 

sakslased panid peaministriks saksameelse pastori andrievs niedra. läti ohvitserid kutsusid niedra 12. mail 1919 enda juurde poliitikas rääkima. aga panid ta ühte talumajja kinni. niedral õnnestus sealt põgeneda aga ta oli viis päeva kadunud. kui ta mitukümmend kilomeetrit eemal lõpuks inimeste keskele ilmus, oli ta ainult aluspükste väel.

No comments:

Post a Comment