Wednesday, September 16, 2015

mitmetähenduslikkusetolerants

teise ilmasõja järel oli küsimus, et kas sakslased ongi siis oma olemuselt natsid, antidemokraadid ja autoritaarsusele kalduvad inimesed. ehk et erinevad kõikidest ülejäänud maailma rahvastest.
psühholoog else frenkel-brunswik oli üks paljudest uurijatest thodor adorno grupis. ta pani tähele, et teatud katsealused isikud mõtlevadki lihtsates mustvalgetes kategooriates. et nad ei ole võimelised tuvastama ühe ja sama objekti juures korraga negatiivseid ja positiivseid omadusi. nendest tähelepanekutest tuletas ta mitmetähenduslikkusetolerantsi kontseptsiooni. ingl k ambiguity tolerance.
ta defineeris seda võimena tuvastada mitmetähenduslikkust ja vastuolusid.
ta tuvastas ühtlasi, et isikud, kes ei suutnud tolereerida mitmetähenduslikkust, ei suutnud taluda ka vastuolusid. sellised isikud konstrueerisid endale dualistliku reaalsuse, et eristada nähtusi mustvalgelt ning selgete piirjoontega. nad tajusid vastuolusid ähvardusena ehk et nad tundsid end füüsiliselt ja psühholoogiliselt ebamugavalt. põhjustel, et nende meeled olid suletud reaalsuse mitmetähenduslikele aspektidele, tõrjusid nad uusi kogemusi agressiivselt ja püüdsid lihtsustada kompleksseid, lahendamatuid olukordi.
teisalt mitmetähenduslikkust tolereerivad isikud on võimelised kohanema uute kontrollimatute olukordadega. nad taluvad seda, kui reaalsus ja nende ootused kokku ei lange ning ei käsitle selliseid olukordi füüsilise ohuna. pigem tajuvad nad taolisi olukordi väljakutsetena. nad küll ei lahenda vastuolulisi olukordi aga mõistes reaalsuse komplekssust, kontrollivad oma emotsioone ja mõtteid väljakutsuvates olukordades.

No comments:

Post a Comment