Friday, January 14, 2022

sündmuseid 1954 aasta poolast. leopold tyrmandi ainetel.

varakevadel ehk praktiliselt talvel juhtus selline lugu, et varssavis zygmunti promenaadil asuva lõbustuspargi direktor pan skrzypek tähistas oma nimepäeva. kutsus kõik oma sõbrad öösel lõbustusparki, jootis nad täis ja siis pani karussellile. läks ise mootoriruumi ja pani karusselli käima. ning jäi siis magama. juba mõne aja pärast hakkasid külalised karussellil oksendama. siis võtsid nad saapad jalast ja püüdsid saabastega tabada magavat härra skrypekit. aga ei tabanud või härra skrypek igatahes ei ärganud. kahe tunni pärast tuli kohale miilits ja siis ka kiirabi. sest kõigil külalistel olid jalad külmunud, kuna neil ei olnud ju saapaid jalas. osad külalistest said kiirabi sõnutsi sapipõieataki ning teine osa põdes ränka merehaigust.

umbes samal ajal aasta tagasi juhtus selline lugu, et stalin suri ära. teise ilmasõja viimastel päevil (peale sakslaste okupatsiooni lahkumist) oli krakowis asutatud katoliiklik nädalaleht tygodnik powszechny. imekombel oli see nagu vaba ajakirjanduse moodi ja kommunistid ei olnud seda veel senini kinni pannud. kui stalin suri, siis pidid kõik ajalehed avaldama stalini fotosid ja olema leinast ogaraks läinud. tygodnik tahtis panna lihtsalt väikse teate. tsensuur ei lasknud seda trükki ja käskis panna stalini foto leinaraamis ning juurde teksti, et surnud on meie ajastu suurim inimene. tygodnik ütles, et nemad kui katoliiklased ei saa stalinit nimetada ajastu suurimaks inimeseks. asi suunati arutelule varssavisse usuasjade nõukogusse. arutelu kestis kuus kuud. senikaua leht ei ilmunud. lõpuks kuue kuu pärast läks varssavi emissar krakowisse, pani trükipressid tööle aga hakkas sama ajalehe nime ja kujunduse all avaldama mingit kommunistlikku propagandat. ajaleht jäi virnade viisi kioskitesse seisma, keegi seda ei ostnud. ja nii see pidi kestma tänase päevani. 

22. märtsil ilmus ajalehtedes pilt, kuidas kaevurid ei suutnud maa all sütt kaevates ära oodata uudiseid kongressist ning üks kaevur avas ajalehe trybuna robotnica ning teised tormasid tema juurde ajalehte kaevurilampidega valgustama ja uudiseid kongressist lugema. 

samal ajal aga valgus oswiecim-dwory keemiakombinaadist midagi wislasse nii et kõik kalad krakowist allavoolu surid ära. 

pan szklarzyk aga tegeles samal ajal oma väikses illegaalses varssavi autotöökojas sellega, et töötles uusi läänest tulnud autosid vanadeks rontideks. mõte oli selles, et läänest tohtisid autosid maale tuua vaid lääne diplomaadid ja ajakirjanikud. nad tõid auto poola ja müüsid röögatu hinnaga auto maha. auto omanik aga oleks tutika lääne autoga sõitmise eest kommunistliku maksuameti endale kaela saanud. nii siis veetigi need autod pan szklarzyki töökotta, kes need autod rontideks kolkis ning edaspidi väideti, et tegemist on sakslaste poolt mahajäetud trofeeautodega. 

No comments:

Post a Comment