Thursday, July 28, 2022

chopini surm

chopin põdes täenäoliselt tuberkuloosi ning suutis oma elu viimastel aastatel vaid mõned kontserdid anda. ja ka siis näiteks viimasel kontserdil 1848. aastal londonis rahvas üldse ei kuulanud, vaid tahtis tantsida ning otsis snäkke ja jooke.

chopin jõudis vaevu tagasi pariisi ja kaalus vaid 40 kilo. pariisi naiste seas muutus 1849 a esimesel poolaastal moeasjaks käia chopini surivoodil ning seal minestada. surevat chopini käisid kunstnikud joonistamas ning dagerrotüüpiaid valmistav mees tahtis chopini koos surivoodiga aknale lähemale nihutada, et valgus pildi tegemiseks parem oleks.

chopin ise aga mõtles selle rahvavoolu sees olles hoolega oma matused läbi. kirstu pidid tassima helilooja giacomo meyerbeer, kunstnik eugene delacroix, 79-aastane endine poola peaminister vürst adam czartovsky ja pianist joseph camille pleyel. kirikus pidi lauldama mozarti reekviemi. kuna aga ooperilaulja pauline viardot leping ei lubanud teda väljaspool ooperit laulda, siis laulis ta musta kardina tagant.

turgenev oli suur pauline viardot kummardaja ja vist otsapidi ka boyfriend. tema tuli varakult matusele, et saaks koha esireas, et saaks paremini oma jumaldatud naist kuulata. pärast kirjutas turgenev sõbrale, et "ta laulis oma osa võrratult, ent lihtsat kirikus laulmise tehnikat, mille saladust ta nii hästi valdab".

kirikusse tuli 4000 inimest aga sisse sai ainult piletite alusel. kuna pauline viardot'l oli põhimõte, et ta laulab ainult raha eest ja kuna ta oli ooperistaar, siis ta küsis enda töötasuks 2000 franki, mis oli siis umbes pool matuste tulust.

skulptor clesinger oli kutsutud surimaski tegema aga surimask sai nii kole, et chopini õde käskis uue teha. nii saigi kaks surimaski. kuna chopini vasak käsi oli jumaldamisobjekt, siis sellest tuli ka jäljend võtta. 

chopini süda pandi purki ja viidi varssavisse tema ema hauda. purk oli suletud kuni 2014. aastani. siis võeti see lahti ja uuriti südant. oletati, et täpsem surma põhjus oli perikardiit.

No comments:

Post a Comment