Monday, February 17, 2014

keisri manifest 17.10.1905

kõigekõrgem manifest
jumala armust, meie, Nikolai teine, kogu venemaa imperaator ja isevalitseja, poola tsaar, soome suurvürst jne jne jne.
segadused ja rahutused pealinnades ja paljudes meie suure impeeriumi kohtades täidavad kurbusega meie südant. venemaa valitseja heaolu on lahutamatult seotud rahva heaoluga, ja rahva mure on tema mure. praeguse aja rahutustest võivad tekkida sügavad ebakõlad ja oht meie riigi terviklikkusele ja ühtsusele.
tsaari vandetõotus käsib meid kõigi mõistuse ja võimu jõududega püüda võimalikult kiiresti lõpetada riigile ohtlik segadus. käskides vastavaid võimuorganeid võtta kasutusele abinõud otseste rahutuste, korratuste ja vägivallatsemise mahasurumiseks, rahulike elanike kaitseks, kes rahumeelselt täidavad igaühel lasuvat kohust, meie, selleks, et kõige edukamalt täita üldisi meie poolt kavandatud meetmeid riikliku elu rahastamiseks, pidasime vajalikuks ühendada kõrgema valitsuse tegevuse.
meie paneme valitsusele kohustuseks meie tahte vääramatu elluviimise:
1. kinkida elanikkonnale kodanikuvabaduste vankumatud alused iskupuutumatuse, südametunnistuse, sõna-, koosolekute ja ühinemise vabaduse alusel.
2. mitte peatades ettemääratud valimisiriigiduumasse, kaasata duumasse, võimaluse korral, arvestades duuma kokkutulekuni jäänud lühikest aega, ka need elanike klassid, kes praegu on täiesti ilma valimisõiguseta, arendades sellega edasi üldise valimisõiguse põhimõtet uues riiklikus korralduses.
3. kehtestada niisugune kõigutamatu reegel, et ükski seadus ei saa jõustuda ilma riigiduuma heakskiiduta, ja et rahva poolt valitutele oleks tagatud võimalus järele valvata meie poolt ametisse pandud võimude tegevuse seaduslikkuse üle.
kutsume kõiki ustavaid venemaa poegi täitma oma kohust kodumaa ees, aitama kaasa selle ennenägematu segaduse lõpetamisele ja koos meiega pingutama kogu jõudu vaikuse ja rahu taastamisele kodumaal.

No comments:

Post a Comment