Monday, February 17, 2014

volta koosolek

taaskord eriti riigikogu kantselei pressi- ja infoosakonnale mõeldes.
ka mul endal läks alatasa segi, et kas Toompea vanglas istus Gustav suits või friedebert tuglas. ja et kas see oli 1917 või 1905.
kõik me teame uue turu veresauna ja niinimetatud taksopeatajate monumenti. see juhtus oktoobris 1905. märkimist väärib, et üks põhilisi organisatsioone nende rahutuste taga oli venemaa sotsiaaldemokraatlik tööpartei. ja et suur hulk tulevasi eesti poliitikasuurusi olid selle liikmed. koosolekuid peeti iga päev. sealhulgas ka volta tehases. 11. detsembri õhtul 1905 peeti taaskord koosolekut volta tehases. kohal oli ca 150 inimest, sealhulgas friedebert tuglas, hans pöögelmann, marta lepp, alma ostra jne. Aleksander kesküla oli koosoleku juhataja. koosolekul arutati, et kuidas ikka seda revolutsiooni edasi viia. et kas tappa mõisnikke või mitte, kas põletada mõisaid või mitte, kas relvastuda või mitte. kuna lätis oli revolutsioonileek eredamalt põlenud, siis pöögelmann kutsus üles ka Eestis "rääkima mõisnikega läti keeles". ohranka agendid olid ka kohal.
no ja kui nad natuke aega olid koosolekut pidanud, siis üks hetk tehti haarang koosolekusaalile ja enamus jooksis laiali. 22 inimest aga vahistati ja viidi Toompea vanglasse, tuglas sealhulgas.

No comments:

Post a Comment