Saturday, September 17, 2016

proua puhveti vastulöök

nagu mati unt ükskord üheksakümnendatel sirbis kirjutas, et mida te ruulite siin kuradi teismelised? ei ruuli te midagi. hoopis meie, vanemad inimesed, ruulime! kui hästi järgi mõelda, siis nii ka on.
mõni hetk võis küll tekkida tunne, et pärnu - see ongi see, kui riia maanteel endises tiina poes asunud poksiklubi liikmed peksavad rannapargis ühte valgast pärnusse suvitama tulnud pereisa või kui bemmiga nooruk kihutab weekendile 220 kmh.
aga nüüd teeb proua puhvet (raamatu nimi on "pärnu valged majad") üheselt selgeks, et asja tajutakse fundamentaalselt valesti. et need rullnokad on vaid pinnavirvendus. sest pärnu, see on tegelikult funk. ja funk pärnu kastmes langes kokku pätsu eestistamise perioodiga ehk et pärnu fungile oli eestlus sisse kavandatud. mis omakorda tähendas seda, et läbi nõukaaja oli eestiaegne pärnu funk nagu üks hele kiir keset seda halli sovjeetlikku möga. see, et nõukaajal tehtud neofunk oli tegelikult punastele keskmise sõrme näitamine, oli arusaadav vaid vähestele. jah kuulsat funki on pärnu täis, olev siinmaad on pärnu täis. aga kui tahate näha, kuidas punastele sõrme näidati, siis ärge minge pärnu kekki või seedri tänavale vaid minge väike-veski 24.
kirjanduslik mõõde on sellel proua puhveti raamatul muidugi lahja. mis on muidugi hea, sest kui seal oleks olnud martkadastikulikud seksistseenid proua puhveti ja härra fungi vahel, siis oleks tõsine eesti funk ja varjatud vastupanu punavõimudele hoopis tähelepanu alt välja jäänud. teadmiseks, et proua puhvet ja härra funk sõidavad raamatus põhiliselt ratastega mööda pärnut ja vaatavad funkmaju. väga sünnis.
proua puhvet ei hakka isegi seda järeldust raamatus kirja panema aga jällegi - kui lugeja paneb kaks ja kaks kokku, siis ta saab aru, et see bemmiga tüüp tuli pärnusse ja ei pääsenud fungist kuhugi, sest pärnu on funki täis ja ta parkis tõenäoliselt mõne funkmaja ette muru peale. seda haledam see lugu on, kui ta sellest aru ei saanud. ja kui tiina poes kooskäinud poksijad valga pereisa tümitasid, siis see leidis aset funktsionalistliku rannakohviku taga.
ps. ja kui lugejal tekkis küsimus, et mis muusikat fungi teemalise mõtiskluse järel kuulama peaks, siis loomulikult kraftwerki.

No comments:

Post a Comment