Monday, November 28, 2016

regilaul

eks kui inimene tahab südametäiega kõik ära öelda, mis ta maailmast arvab, siis ta kirjutab raamatu. eduard tinn kirjutas raamatu nimega "lääne tsivilisatsioonist ja euroopa tupikseisust".
leheküljel 168 ütleb ta ära selle, mida ta arvab regilaulust:
"mul tekib alati sisemin protest, kui praegu nii populaarset regilaulu peetaksegi mingiks õigeks eesti lauluks. üht ja sama salmirida kümneid kordi korrutama hakkad siis, kui su vabadus ja manööverdamisvõimalused on piiratud. regilaulus on kindlasti palju sotsiaalselt determineeritut, temas on palju pärisorjuses oleva inimese laulumaneeri. las mõni usub, et läbi regilaulu jõuavad kodalaste ürgkodu arhetüübid tänapäeva eestlaseni. vaba isiksuse laul ei saa olla nii monotoonne ja üheplaaniline."
aga selles raamatus on muidu veel ka muid huvitavaid mõtteid. näiteks osutab autor, et aleksander III venestamiskampaania ei olnud niiväga eestlaste vastu suunatud vaid oli baltisakslaste vastu suunatud. ning et tänu venestamiskampaaniale ja sakslaste ahistamisele tekkisid eestlastel võimalused läbi lüüa. eestlased muutusid kolmkeelseks rahvaks ja kasutasid seda ära. ja et tegelikult just tänu sellele avanes eestlastele vene maailm, peterburg jne.

No comments:

Post a Comment