Thursday, October 4, 2018

pildikesi kahekümnendate tallinnast

1. pilt
soome ajaloolane kalervo horvi kirjutas raamatu tallinna restoranikultuurist. kirjutab, et kahekümnendatel oli tallinnas kombeks sooritada restoranides teatraalseid enesetappe. kui aga pätsi diktatuur tuli, siis kadus see komme ära.

2. pilt
me üldse ei anna endale aru kuivõrd eestlased armastasid maadlemist. kahekümnendatel peeti maadlusvõistlusi estonia teatris. ja nagu ma varasemalt olen kirjutanud, kutsuti akordionist saatma maadlusmatši muusikaga, sest muidu oleks maadlejate peeretamishelid häirinud vaatajaid. kuidagi tekib siinkohal kohatu seos estonia praeguse orkestri ja balletitrupiga.

3. pilt
kui rootsi kuningas 1929. aastal tallinnasse tuli, siis polnud teda kusagile majutada. sest ei olnud piisavalt väärikaid hooneid. kiiruga tehti siis kadrioru kunstimuuseum kunstist tühjaks ja pandi kuningas sinna. kunstiteosed viidi aga hoiule endisesse restorani "linden" (narva mnt alguses), mis oli äsja suletud, kuna tegutses bordellina.

4. pilt
sakslastelt võeti kõik varad ära. sealhulgas ka rüütelkonna hoone toompeal. ning loogilise jätkuna taheti sakslastel ära võtta ka toomkirik. uus peapiiskop jakob kukk nimelt seletas, et seda kirikut on väga vaja piiskoplikuks kirikuks. sakslased vaidlustasid selle kohtus. kohus aga otsustas, et kuna eesti riik on rüütelkonna õigusjärglane ja kirik oli rüütelkonna kirik, siis nüüd on kirik eesti riigi oma. sakslased ei loovutanud sellegipoolest toomkiriku võtmeid. juhtuski siis nii, et 19.02.1927 hommikul murdis eesti politsei toomkiriku luku lahti.

5. pilt
kahekümnendate lõpus oli tallinnas 400-500 taksot. taksod ootasid kundesid raekoja platsil. ning taksojuhid armastasid kliente oodates seal jalgpalli mängida.

No comments:

Post a Comment