Friday, February 5, 2021

kõik need korrad kui rubens trauma osaliseks sai

I kord

rubensi majja wapperi ääres antwerpenis mahtus palju kunstnikke ja õpipoisse. ta rakendas need kõik oma maalivabrikus tööle. seal nokitses aastatel 1617-1623 ka tolle aja kiidetuim graafik lucas vosterman (1595-1675). nagu me norbert eliase raamatust teame, oli tol ajal paljudel probleeme oma impulsside kontrollimisega. nõnda ka lucas vostermanil. ta nimelt ründab 1622. aastal rubensit ahjuroobiga. hoolimata norbert eliase kinnitusest, et sel ajal oli see normaalne, viskab rubens vostermani oma majast välja.
selle peale hakkasid levima kuulujutud, et vosterman on rubensi ahjuroobiga ära tapnud. ehk et enam pole mõtet rubensilt maale tellida. rubens läktitas kirju itaaliasse, prantsusmaale, inglismaale ja hispaaniasse kinnitades, et ta mitte ei ole ära surnud.

II kord

rubens oli kutsutud mais 1625 oma hea sõbra ja matrooni maria di medici tütre pulma pariisis. tseremoonia käigus aga variseb tribüün kokku. rubensi sõber kukub tribüünilt alla ja saab rängalt viga. rubens ise jõuab naabertribüüni käsipuust kinni haarata ja jääb sinna rippuma.

III kord

samal aastal läheb rubens kingsepa juurde, et see talle uued saapad teeks. ja kui ta läheb saapaid jalga proovima, siis väänab kingsepp rubensil jala välja, sest saabas ei tahtnud üldse jalga mahtuda. rubens oli paistes jalaga 10 päeva liikumisvõimetu.

No comments:

Post a Comment