Tuesday, June 28, 2022

pärnu poeglaste gümnaasiumist

tahaks tunda end kõrvust tõstetuna, sest pärnu poeglaste gümnaasiumis on õppinud kõik puha suurkujud - päts, keres, vilms, semper, raamot, sang, uluots, hugo hiibus, vardo rumessen, uno naissoo, valter ojakäär, tiit kuusik, villem reimann jne. 

aga ei ole põhjust tunda end kõrvust tõstetuna. lihtsalt 19 saj lõpus ei olnudki teisi koole olemas ja kõik, kes vähegi haridust tahtsid, pidid seega pärnu poeglaste gümnaasiumisse minema.

no ja seda enam ei ole põhjust end kõrvust tõsta lasta, sest pärnu poeglaste gümnaasiumis käis ka näiteks marianne mikko ja rein veidemann.


karskusseltsi asutamisest 

pärnu poeglaste gümnaasiumis olla olnud ka suur soov karskusliikumist edendada. kooli juhtkond aga keelanud koolipoistel karskusseltsi asutamise ära sest et alaealised ei tohi ühinguid asutada.


direktor popelishev

pärnu poeglaste gümnaasiumi tsaariaegne direktor popelishev olevat olnud liberaalne. ja armastanud alkoholi. aga olnud ka andekas ja intelligentne, kirjutanud raamatuid ja puha. kord bürgermussest purjus peaga trepist alla tulles oli ta kukkunud ja jalaluu murdnud. selle peale anti talle direktori koha pealt kinga. hiljem olla üks kooli vilistlastest teda peterburis kohanud, popelishevil kõndis tänaval tuhvlites ja hommikumantlis ja oli purjus olnud. aga olnud oma kunagise õpilase ära tundnud.


kuidas johannes õunapuu virutas ära pärnu poeglaste gümnaasiumi telliskivid

teatavasti ehitati kusagil 1870-datel aastatel pärnusse aia ja kuninga nurga peale punastest tellistest maja pärnu poeglaste gümnaasiumile. esimese ilmasõja eelõhtuks oli pärnu linna elanikkond kasvanud ja riigil oli kavatsus ehitada sellele koolimajale juurdeehitus. kohale toodi juba ka telliskivid. siis aga tuli esimene ilmasõda ja ehitus jäi alustamata. 

linnavalitsus ootas kenasti ilmasõja ja vabadussõja lõpu ära ja kavatses siis koolimajale laiendust ehitama hakata. samal ajal oli aga riigil plaan ehitada haapsalu lähedale uuemõisa rüütlimõisa külge õpetajate seminar. selle seminari direktor johannes õunapuu oli hakkaja mees. tuli laevaga pärnu sadamasse, tassis need pärnu poeglaste gümnaasiumi jaoks virna laotud telliskivid laevadele ja viis minema. 


hämar lugu sellest kuidas karl august hindrey koolist välja visati

teatavasti oli karl august hindrey juba nooruses üks igavene pujään. kõikides koolidest visati ta välja, sest ta ei allunud üldse koolikorrale. 

näiteks tartu treffneri gümnaasiumist visati ta välja näiteks niimoodi, et kui hugo treffner talle üks kord mööda kõrvu andis, siis õpilane hindrey andis talle kohe litaka vastu. 

no ja teada on, et hindrey õppis ka ühe aasta pärnu poeglaste gümnaasiumis, misjärel ta sealt välja visati. aga see on ikkagi selgusetu, et mis siis juhtus või et kellele pedagoogidest ta vastu kõrvu andis.

No comments:

Post a Comment