Sunday, July 31, 2022

ja veel natuke ka turgenevi surmast

praeguseks on tuvastatud, et turgenevil oli mingi selgrookasvaja. omal ajal aga seda ei teatud. turgenev oli täitse viletsas seisus, jaksas vahest vaid karkude najal seista. ja muidu oli haigevoodis. hakkas kirjutama oma haiguse kohta päevaraamatut "minu surmaregister".
kohale kutsuti erinevaid arste. pariisi neuroloog jean-martin charcot diagnoosis podagra põhjustatud südamehaiguse ja määras raviks paquelini masina kuuri. mis tähendas elektrishokiteraapiat.
teine arst paul segond soovitas maaõhku ja käskis kanda pulvermacheri vööd. see oli vask- ja tsinklülidest seade, mis ka lasi turgenevile elektrit keresse. 
keegi kolmas arst soovitas probleemsete kehaosade torkimist nõeltega.
shveitsi arst francois-sigismond jaccoud soovitas piima juua. 
vene arst bertenson käski ka tal piima juua. 
1883. aastal tehti turgenevile operatsioon. seitse erinevat arsti olid (valesti) hinnanud, et tal on alakõhus närvikasvaja. kuna turgenevil eeldati olevat südameprobleemid, siis operatsioon tehti ilma tuimestuseta. aga valu leevendamiseks külmutati turgenevi kõhtu eetriga. turgenev ise ütles, et selline tunne oli nagu noaga oleks banaani lõigatud. 
turgenev tahtis et teda maetaks venemaale kas pushkini jalgade ette või belinski kõrvale. kummakski variandiks ei olnud ruumi. siis plaaniti, et belinski kaevatakse välja ja maetakse koos turgeneviga kuhugi teise kohta. sellega aga ei olnud belinski lesk nõus.
lisaks oli turgenev nõudnud, et kui tema surnukeha rongiga venemaale veetakse, et siis peab talle selleks ajaks sõrme panema pushkini sõrmuse. pushkini sõrmuse omanik pavel žukov aga keeldus sõrmust loovutamast. 
senikaua ootas turgenevi surnukeha pariisis vene kiriku keldris.
kui lõpuks logistika paika oli saadud, tehti turgenevile eraldi vagun, mis ühendati tavalise reisirongi külge. igas jaamas hakkasid siis nii kohalikud linnaisad kui ka rahvamass pärgade ja kõnedega turgenevi rongi ootama. 
kuna turgenev oli liberaal,siis tsaari-venemaal muututi nende rahvakogunemiste osas murelikuks. kovnos näiteks pani tsaaripolitsei raudteejaama kogunenud inimesed jaamahoonesse luku taha. rahvas oli seal terve öö ja siis murdsid jõuga välja. 
kui turgenev oli lõpuks peterburis volkovo surnuaiale maetud, siis hüppas tema girlfriend pauline viardot pariisis aknast alla. aga jäi terveks ja elas veel 27 aastat.
seejärel hakati turgenevi testamentidega tegelema. turgenev oli ühe testamendi prantsuse keeles ja teise vene keeles kirjutanud ning need erinesid teineteisest. lisaks oli turgenev testamendis lubanud oma autoriõigused girlfriend paulinele aga surivoodil ühtlasi ka müünud autoriõigused kobeda raha eest ühele vene kirjastajale. 

No comments:

Post a Comment