Thursday, January 26, 2023

pikemalt sellest, mida charles darwin oma päevikusse kõik oma kõhklused naisevõtu kohta kirja pani

kui naist mitte võtta, siis reisida? euroopa - jah. ameerika?? kui reisida, siis peab see kindlasti olema täiesti geoloogilise laadiga - ühendriigid, mehhiko

elada londonis - sest kus see mujal veel oleks võimalik - väikeses majas regent parki ligidal, pidada hobuseid, käia suvel matkamas, et koguda zooloogia mõnelt alalt eksemplare, mõtisklused geograafilise leviku ja üldiste geoloogilise sisuga teoste üle - süstematiseerida ja uurida sugulussuhteid. 

kui abielluda - piiratud vahendid - tunnen kohustust raha saamiseks töötada. elu londonis, mitte midagi peale seltskonna, ei maaelu, ei suuremaid zooloogilisi kollektsioone ega ka raamatuid. professuurs cambridges kas geoloogia või zooloogia alal - nõustumine kõigi ülalmainitud tarvidustega. 

 seega on tõendatud, et abielluda on vajalik - millal ikkagi? vara või hilja? vanamees ütleb, et varsti, sest muidu oleks paha, kui on olemas lapsed - sest iseloom on paindlikum - tunded on elavamad, ning kui ei abiellu peatselt, läheb kaduma nii palju head puhast õnne. 

kui aga abielluksin homme. tekiks lõpmata palju vaeva ja kulutusi maja muretsemisel ja selle sisustamisel - lahingud seltskonna puudumise pärast - hommikused külaskäigud - kohmetus - igapäevane ajakaotus -(kui naine poleks ingel ega aitaks alal hoida töökust) - siis kuidas tuleksin toime kõigi oma asjadega, kui peaksin iga päev minema näiteks naisega jalutama? ma ei saaks ju kunagi prantsuse keelt selgeks - või näha euroopa kontinenti - või säita ameerikasse - või tõusta õhupalliga õhku

lapsed - kui jumal tahab - alaline eluseltsiline, sõber vanaduses, kes on kellestki huvitatud, keda võiks armastada ja kes lahutaks meelt - igal juhul parem kui koer. kodu ja keegi kes hoolitseb majapidamise eest. muusikast ja naiselikust lobisemisest tulenevad võlud. tervisele on need asjad kasulikud. sunnitud tegema külaskäike ja võtma vastu sugulasi, mis on aga kohutav ajaraiskamine. 

jumal hoidku, on väljakannatamatu mõelda kogu elu möödasaatmisele töömesilasena - töötades, töötades ja mitte midagi muud. ei see ei lähe.

pole sunnitud külastama sugulasi ega igale tühiasjale alistuda  - kandma kulutusi ja olema ärev laste pärast

ajakadu - ei saa õhtuti llugeda - paksuksminek ja lodevus - ärevus ja vastutus - vähem raha raamatute jaoks.

palju lapsi, sunnitud omale leiba teenima - sellisel juhul on ülemäärane töörügamine tervisele väga halb

võibolla mu naisele london ei meeldigi. siis on otsuseks pagendus ja allakäik ühes muutumisega lodevaks, laisaks ja lolliks.

No comments:

Post a Comment