Monday, January 7, 2019

haiti aristokraatia tekkest

1847. aastal upitas kindral faustin soulouque end haiti presidendiks ja 1849 kuulutas end haiti keisriks (sest ta tahtis olla napoleoni moodi).
kuulutas kohe ka voodoo haiti ametlikuks religiooniks.
aga kuna keisril oli vaja aristokraatiat, õukonda ja kammerhärrasid, siis pidi ta ka selle looma ja andma neile tiitlid. nii pandi ametisse ülempagarmeister, kelle tiitliks sai krahv ja nimeks limonade. õukonnas oli ka krahv marmelade. ja hertsog punnpõsk (duc de dondon), hertsog eesvaht (duc de l'avancee), krahv vihmavaling (comte de l'avalasse), krahv punapeni (comte de terrier-rouge),parun kliister (baron de la serinque), parun räpa-auk (baron de sale-tron) ja krahv number-kaks (comte de numero deux). seletus on tegelikult selles, et ta andis oma õukonnale maatükke ja nendel maatükkidel juhtusid olema sellised nimed.
faustin I rajas ka kaaridväe ja ründas sellega kolm korda ebaõnnestunult dominikaani vabariiki. ta tellis kaaridväele mundrid prantsusmaalt marseillest. mütsidel oli ees mingi läikiv plekkmärk. kui ükskord üks prantsuse rändur juhtus nägema neid sõdureid, siis lähedalt uurides selgus, et selle plekilapatsi peal oli kiri "sardines a l'heule. barton et cie, lorient" (sardiinid õlis, barton ja co, lorient).
lugu lõppes sellega, et kui faustin I muudkui tahtis dominkaanlastega sõda pidada, siis 1858. aastal sai sõjaväel mõõt täis ja ta pagendati ta jamaikale

No comments:

Post a Comment