Thursday, July 25, 2019

kuidas kekkonen moskvas kohtus käis

kui soome ja nsvl olid rahulepingu alla kirjutanud, siis selle osa oli ka sõprus. pidid toimuma vastastikused kultuurivisiidid jne.
stalin isiklikult küsis esimese moskvasse saabunud soome delegatsiooni käest, et kui kaua läheb, kuni soomlased hakkavad sovjeete sõpradeks pidama. talle pakuti vastuseid vahemikus viis aastat kuni üks inimpõlv.
1945. aastal esimese moskvasse saabunud delegatsiooni seas oli ka juristiharidusega urho kekkonen. tal lubati minna jälgima nõukogude kohtute tööd. ta sattus istungile, kus süüdistatav oli varastanud koormast kahekilose seebikangi. süüdistatav tunnistas oma süüd. aga ta vabandas ennast sellega, et tema enda seebikaart oli kadunud. seadus nägi ette sellise varguse eest üheaastase vangistuse.
noore seebivarga kasuks rääkis see, et tema kaks venda olid sõjas langenud. üks saksa ja teine soome rindel. naine kasvatas saksamaal langenud venna väikest last ja seepi oli vaja. kohtu kaasistuja pühkis seda seika kuuldes silmanurgast pisara. seebivabriku juhtkond kinnitas, et süüdistatav on oma töös eriti tubli stahhaanovlane.
kohus pidas aru ja mõistis seebivargale kaks aastat tingimisi.
hiljem oli kekkosel võimalik kohtunikega rääkida. ta küsis, et kas naissoost kohtu koosseisul ei ole selliseid otsuseid mitte emotsionaalselt raske teha. naised kinnitasid, et nad on selliseid otsuseid tehes tihti hingeliselt keerulises seisundis.

No comments:

Post a Comment