Thursday, August 12, 2021

franklin, morse ja gutenberg

näiteks benjamin franklin oli eluaeg postiametnik. ja eks ta käis siis mööda postkontoreid. ning ühel hetkel hakkas talle tunduma, et tegemist ei ole mingite suvaliste kolooniate suvaliste postkontoritega, vaid see võrgustik kannab teatud identiteeti ja et need endised kolooniad (mille selgroooks on postivõrgustik) on moodustanud mingi uue nähtuse. äkki isegi uue riigi. äkki paneks sellele riigile nimeks ameetika ühendriigid?

samuel morse aga üritas raha teenida maalikunstnikuna. tihtipeale käis ta tellimiste peale maalimas rikaste meeste naisi. kui ta parasjagu 1825. aastal kusagil teises linnas ühte rikast prouat maalis, siis suri tema abikaasa. ning ta kuulis sellest alles tagantjärele, kui ta kuu aega hiljem koju jõudis. siis võttiski kätte ja leiutas morse. et järgmisel korral info temani kiiremini jõuaks.

gutenberg oli hoopis kiviraiuja. trükiplaadid leiutas aga hollandlane laurens janszoon koster. lihtsalt koster läks tülli ühe oma õpilasega ja see õpilane põgenes trükitähtedega saksamaale, kus ta leidis varjupaiga gutenbergi majas. gutenberg, kes oli esimesed nelikümmend aastat oma elust kivisid raiunud, vaatas, et nitshevoo värk see trükiasjandus ja hakkas trükkima.

No comments:

Post a Comment