Wednesday, September 1, 2021

ära tuleb märkida sabbatai zevi vaimne rännak

keskaeg ja uusaeg olid nii närused, et inimesed ootasid lakkamata maailma lõppu. nii juudid, kui kristlased. kristlaste jaoks oli üks loogiline tärmin 1666 (nii et näiteks cromwellgi planeeris oma riigimehe asjadesse sisse maailmalõpu). juutide jaoks oli tärmin aasta 1648. nii juutide kui kristlaste jaoks oli ühtmoodi loogiline, et enne maailma lõppu tuleb messias.

smürna linnas oli sündinud 1626. aastal poisslaps sabbatai levi. selles maailmalõpu ootamise tuhinas hakkas ta arvama, et äkki tema ise ongi messias. ja kui kätte jõudis 1648. aasta (ehk juutide aasta 5408), siis astus sabbatai lavale ja kuulutas end messiaks. et enda tõsiseltvõetavust rõhutada, siis hääldas ta välja neljatähelise jumala nime, mida tohtis nimetada vaid ülemrabi jeruusalemas yom kippuril. 

smürna kohalikud rabid kupatasid ta linnast minema. konstantinoopolis oli aga üks lahke usumees abraham yachini, kes vastutulelikult võltsis pisut saalomoni tarkuseraamatut ning pani sinna lause, et smürna linnas sünnib aastal 1626/5386 zevide perekonda poisslaps nimega sabbatai, kes on juudi rahva messias. 

sabbatai võttis selle käsikirja ja vemmeldas sellega igatüht, kes teda messiaks ei pidanud. lisaks olevat ta võimeline olnud laulma öö läbi hispaania armastuslaule. ta väitis, et need erootilised armastuslaulud on tegelikult hinge armastusväljendus jumala suunas. 

kui hmelnitski oli korraldanud ukrainas ja poolas pogromme, siis oli pool euroopat põgenenud juute täis. üks tütarlaps saara oli orvuks jäänud ja töötas olude sunnil livornos prostituudina. samas ütles pühakiri, et messias naib endale ebapüha naisterahva. saara hakkas ette kujutama, et tema ongi see messia mõrsja. 

kui sabbatai kuulis, et üks prostituut livornos peab end messiase mõrsjaks, siis laskis ta neiu enda juurde tuua ja võttis ta naiseks. 

kuigi näiteks jeruusalemma rabid kahtlesid sabbatai messiaanlikkuses, oli rohkelt teisi paikasid, mis uskusid sabbataisse. tema eest palvetati regulaarselt ning tema pilt tõsteti sünagoogides taaveti pildi kõrvale. 

sabbatai koos oma kirjatundjatega jõudsid pühasid kirju uurides ja midagi kindlasti ka suitsetades järeldusele, et messia tõeline tulemine seisnebki selles, et ta läheb konstantinoopoli ja ta kroonitakse seal aastal 1666 nii maise kui ka taevase võimu kandjaks. 

lugu lõppes nii, et sultan vangistas sabbatai ja pakkus talle tehingut. kui sabbatai on jumalikku päritolu, siis ilmselt ei ole võimalik vibulaskjal teda noolega tabada. alternatiivina pakkus sultan, et sabbatai võiks astuda islamiusku. sabbatai arvas, et see ongi üks hea alternatiiv ja hakkas moslemiks.

No comments:

Post a Comment