Thursday, December 30, 2021

pullapää monumendi tegelik tagamaa

paljud flanöörid on imestanud, et miks ometi on pullapääl monument aleksander kolmandale. et kuna haapsalu puhkajad käisid pullapääl hängimas ja aleksander III ise olevat seal lõkkes kartuleid küpsetanud, et siis sellepärast tehtigi monument? 

tegelikult sai lugu alguses 17 oktoobril 1888. tsaariperekond oli rongiga krimmist tagasiteel peterburgi. ning rong oli parasjagu harkovi lähedal borki küla kandis. korraga juhtus õnnetus ja rong sõitis kraavi.

asi oli selles, et sellele rongile oli ette pandud kaks vedurit - üks kaubeveoks max kiirusega 58 km/h ja teine reijateveo vedur max kiirusega 82 km/h. 

kella 14.14 paiku oli rong lähenemas borki külale kiirusega 68 km/h. kuna kaks erinevas taktis töötavat vedurit tekitasid hullu vibratsiooni, siis hakkas see vibratsioon relsse lõhkuma. relsid lagunesid alt ära ja rong sõitis kraavi. raudteetamm oli selles kohas 10 meetri kõrgune. 

tsaariperekond oli parasjagu kell 14.14 hommikusööki söömas. kaaskond koosnes umbes 20 inimesest. tsaarinna maria fjodorovna kirjeldas, et oli olnud kolm pauku ning kolmanda paugu ajal pani ta silmad kinni. olevat olnud selline maavärin justkui viimsepäeval. ning korraga oli vaikus. tsaarinnal oli tunne, et kuna on selline vaikus, siis järelikult on kõik surnud. kui ta silmad lahti tegi, siis selgus, et nad mõlemad tsaariga olid laua alla kukkunud. aga tsaariperekond jäi üldjoontes terveks. teistes vagunites sai surma 21 inimest. 

otsustati, et sellise imelise pääsemise korraldas jumal ise. ning hakati kõikjale üle tsaaririigi templeid ja mälestussambaid ehitama. ja siis ehitati ka pullapääle see monument, sest neil meenus, kuidas tsaar vanasti oli pullapääl käinud kartuleid lõkkes küpsetamas. 

üleüldse tekkis suur tänutunne ja sentiment teemal, et tsaar ja tsaariperekond on elus ja et seda tuleb tähistada. ka toompeal asuv nevski katedraal valmis selle sentimendi laines.

ps. selle sentimendi tuules valmis narvas 1913. aastal romanovitele pühendatud haigla. haigla fassaadil on siiamaani inkrustreeritud pühendus romanovitele. 1913 oli oluline, sest romanovitel sai 300 aastat troonil oldud.

pps. ja kui narvas 2013. aastal psühhiaatriakliinik avati, siis ka see on põhimõtteliselt nagu romanovite 400 troonilolemise aastale pühendatud. ehkki fassaadil midagi otseselt sellist kirjutatud ei ole. 

No comments:

Post a Comment