Thursday, October 20, 2022

karl v toomisest inimestele lähemale

mõnikord on inimestel raske suhestuda karl viiendaga. no et justkui mingi müütiline suur keiser ja et päike ei looju kunagi ja euroopa isa ja mis kõik veel. 

- teatavasti oli ta habsburg ja habsburgidel on kõikidel etteulatuv lõug ja mõned ütlevad koguni et töllmokk. karl viiendal oli eriti hullult etteulatuv lõug. muuhulgas tähendas see seda, et ta hambad ei käinud kokku (kui tal neid veel oli) ja et ta neelas toitu närimata. mis põhjustas talle siis seedimishäireid ja muid tervisemuresid

- selle vales kohas asuva lõua tõttu olevat ka tema artikulatsioon segane olnud

- lisaks juhtus juba vanas eas (1550. aastal) selline lugu firenze saadiku sõnutsi, et karl kasutas: "nii suure laskekaugusega arkebuusi, et see oli ehk liiast, sest selle tagasilöök oli nii võimas, et kahjustas hambaid, mis polnud kindlalt ta lõualuusse kinnitatud"

- järgmisel aastal reisis karl augsburgis enda konstrueeritud suurtükialusel, kukkus sellelt maha ja "lõi lahti need vähesedki hambad, mille loodus oli talle alles jätnud"

- elu lõpupoole öeldi tema väheste allesjäänud hammaste kohta, et need olid keisrile sobimatult musta värvi.

- teatavasti toimus kevadel 1521 wormsi riigipäev. sinna tuli ka martin luther ennast õigustama. kuna kohal oli jube palju inimesi, siis tõid nad sinna ka nakkusi ning loomulikult reostasid ka ise wormsit koledal kombel. puhkesid haigused. karl v ise ka haigestus hirmsasse oksetõvesse. nendesamade oksendamishoogude vahel andis ta siis esimesed käsud seoses valois'de ja habsburgide vahelise sõja puhkemisega 1. aprillil 1521. 

- lisaks juhtus see, et kord ratsutades murdis ta jalaluu ning see kasvas valesti kokku - mitte otsakuti, vaid osaliselt üksteist kattes. terve ülejäänud elu ta siis lonkas või ei liikunud üldse.

- kõigele lisaks oli tal podagra nii et ta laskis endale ehitada rauast kambri, mida talveperioodil küteti. see oli nii kuum olnud, et teised ei suutnud seal üle 15 minuti olla. seal ta siis istus ja jagas käske väljaspool olijatele.

No comments:

Post a Comment