Thursday, October 20, 2022

lenin elab

otse ja kaudses mõttes on lenin ikka veel nagu elus. moskvas vähemalt. 
- lenini surma järel otsustati, et lenin on iageveseks ajaks töörahva esindajana ikkagi moskva linnavolikogu liige nr 1
- samuti oli lenin pärast surma endiselt kommunistliku partei liige. parteipileti number oli tal 0000001. kui 1973. aastal uuendati parteipileteid, siis brezhnev partei esimehena kirjutas lenini parteipiletile oma allkirja ameerika pastakaga "parker". parteipileti nr 2 sai brezhnev ise. parteipileti nr 3 sai suslov, nr 4 kossõgin ja nr 5podgornõi.
- 1963. aasta maiparaadil oli leninile reserveeritud koht parteiliidrite seas ning tema kõne lasti eetrisse grammofoniplaadilt
- brezhnevi ajal tehti leninile mausoleumis ka mitu atentaati
- lenin oli jätkuvalt ka nsvl ajakirjanike liidu liige
- leninile saadeti lakkamatult kirju aadressil: moskva, mausoleum, v. i. lenin
- kui hrustsovi puhastuse ajal arutati stalini põrmu eemaldamist punaselt väljakult, siis vana parteilane dora lazurkina (kes oli isiklikult leninit tundnud) tõusis püsti: "ma pidasin eile nõu iljitshiga, ta seisis minu ees otsekui elav ja ütles: mul on ebamugav olla stalini kõrval, kes on parteile nii palju kahju teinud" (molotov oli selle peale öelnud, et tema meelest on lazurkina lihtsalt üks nõiamoor)
- praegu on aga teema, et putin on alates 2005. aastast paraadide ajal mausoleumi varjanud igasugu plagudega, et leninit näha poleks. sama on tehtud teistes linnades, kus välditakse paraadi ajal lenini kujust möödumist.

No comments:

Post a Comment