Saturday, September 14, 2013

leideni jaan

juba enne viljandi linnaisasid olid sakslased näinud gastroleerivat kvaliteethuumorit. nimelt tuli aastal 1534 münsterisse üks kõva laksu all olev 25-aastane hollandlane leidenist nimega jan beukels. tuntud ka leideni jaanina. ta oli muide ka linnapea sohilaps.
pärast mõningat löömist tegi ta linnaelanikele selgeks, et ta on nüüd münsteri kuningas ja ajas piiskopi minema. ja et linna nimi on uus jeruusalemm. ja et kõik inimesed tuleb uuesti ära ristida - linna 15000 elanikust 1000 lasidki end ristida.
lisaks käskis leideni jaan ära põletada linnas kõik raamatud peale piibli.
siis kehtestas ta kommunismi. kõik maine vara kuulus kõigile ühiselt. igaüks võis süüa ja juua kõike. samal ajal oli linn ümber piiratud ja niigi oli nälg majas.
siis kehtestas ta seaduse, et vallalised tüdrukud peavad esimesele kosilasele jah ütlema. ja et ühel mehel võis olla piiramatult naisi. ise võttis ta 16 naist ja kui 17. naine temale jah-sõna ei andnud, siis tal löödi pea maha.
ja kui nälg muudkui suurenes, siis kuulutas leideni jaan, et nüüd algab kristuse teine tulemine ja et kõik inimesed peavad turuplatsile ihualasti seda ootama tulema.
no ühel hetkel siis väljasaadetud piiskop siiski sai linna sisse. pistis jaani koos käsilastega vangi ja hiljem piinas surnuks. ning riputas laibad puurides lambertuse kiriku torni otsa. puurid siiamaani ripuvad.

No comments:

Post a Comment