Wednesday, August 12, 2015

kolm lugu dovlatovist

1.
kord istusid dovlatov, vail ja genis new yorgis kohvikus borgia. istusid nii pikalt, et olid kogu kohviku menüü juba ära proovinud. ettekandja ei pidanud vastu ja küsis et millest ometi võib neli tundi järjest rääkida.
mehed vastasid: "gogolist".
2.
dovlatov suhtus teatavasti suure aukartusega kirjavigadesse. kord, kui ta oli noor ajalehetoimetaja, anti talle trükkipanekuks brodski luuletus kus oli rida "mogila neizvestnogo solata". dovlatov lukustas end ööseks toimetusse ja istus öö löbi selle luuletusega. ja ta ei julgenud seda viga parandada. hommikul näitas ta luuletust brodskile. brodski ühmas:"nii ongi vast parem".
olgu öeldud siinkohal, et dovlatovi lemmikkirjaviga oli "gavnokomandujushii"
3.
kui dovlatov eestis elas, siis oli ta tõeline eestlaste fänn. ta oli uhke selle üle, et teda, juudi ja armeenlanna poega, süüdistatakse eesti natsionalismis. kord oli ta eestlasest arsti juures ja arvas ta automaatselt teisitimõtlejate hulka. saanud teada, et arsti poeg on eeluurimise all, küsis ta erutunult ja vaimustunult: "kas soldatovi kohtuasi?"
"mis?" ei taibanud doktor.
"kas teie poeg võitleb eesti taassünni eest?"
"minu poeg" raius arst nimega teppe, "on spekulant ja joodik. tema pärast võin ma rahulik olla vaid siis, kui ta on trellide taga"

No comments:

Post a Comment