Friday, November 9, 2018

kuidas tegelikult ka kuninganna mary mehelepanemisega päris palju asju valesti läks

kui mary sai kuningannaks (keda tuntakse ka verise maryna), siis oli ta küll henry kaheksanda lihane tütar ja pärilusprobleemi oli seega justku lahendatud, kuid samas oli ta juba 38-aastane ja lapsi tal polnud. seega oli tegelikult seesama henry kaheksanda pärilusprobleem endiselt üleval. eriti ei usutud, et ta rasestuda võiks aga otsustati proovida. sebiti hispaaniast talle tädipoja karl viienda poeg hispaania prints felipe. kui 27-aastane felipe kuulis, et ta peab 38-aastase maryga abielluma, siis ega ta õnnelik eriti ei olnud ja venitas inglismaale reisimise ja pulmadega kuus kuud. aga ega pääsu ei olnud.
1. kui ta inglismaale jõudis, siis sadas hullult vihma. sadu ei jäänudki järgi ja ka pulmapäeval sadas
2. kui mary tõllas tseremooniale saabus, siis tema juveelidega kaunistatud diadeem oli niivõrd raske, et pea vajus longu. nii ta siis hoidis vaheldumisi kätega pead püsti ja siis lasi sellel jälle longu vajuda.
3. kuna võidmiseks oli tarvis kasutada õli aga sedasama õli oli ka kasutatud protestantliku kuninga edwardi võidmiseks, siis see loeti rüvetatuks. õige õli telliti brüsselist arrasi piiskopilt aga see jõudis kohale alles viimasel hetkel (huvitaval kombel võidis piiskop muuhulgas ka kuninganna rindu selle õliga).
4. jutlust pidas chichesteri piiskop kirjakohast, mis rääkis kuuletumisest kuningatele. aga piiskop "ei olnud kõige säravam ja sõnaosavam kõneleja ning pani kuulajaskonna keskendumisvõime tõsiselt proovile"
5. kui pulm läbi sai, siis läks linnarahvas omavahel kisklema tänavate kaunistamiseks kasutatud ehete ja kangaste pärast
6. toimus pulmaöö ja abielu realiseerus. mary oli aga nendes asjades nii kogenematu, et ta pidas end koheselt rasedaks. ning laskis helilooja thomas tallisel kirjutada seitsmeosalise missa "puer natus est nobis". vt https://www.youtube.com/watch?v=SbCDqGQ_ohs
tegelikult aga ta ei olnud rase ja hispaania prints felipe pani esimesel võimalusel mandrile tagasi plehku

No comments:

Post a Comment