Wednesday, January 2, 2019

kuidas henri II ratsamonumenti rajati

teatavasti sai henri II surma 1559. aasta 30. juunil, kui ta tähistas oma tütre pulma pariisis. muuhulgas peeti ka rüütliturniiri ja kui kuningas henri II oli juba mitu raundi võitnud, siis nõudis ta turniiri jätkamist ja läks vastakuti kapten gabriel montgomeryga šoti vahtide pataljonist. paraku aga murdus montgomery piik ja murdunud piigi pikad pinnud läksid kuningale otse näkku. mõned pinnud sai välja võtta aga mõned jäid alles. sealhulgas oli olnud üks mitmekümnesentimeetrine pind otse silmas ja seda ei julgenud ükski arst puutuda. pärast mõnda aega vaevlemist kuningas suri.
kuninga lesk caterina di medici tahtis kuningale rajada ratsamonumendi. ta palus, et seda teeks michelangelo. too aga vastas, et ta on juba selleks liiga vana.
siis leiti skulptor daniele ricciarelli, kes jõudis küll hobuse pronksi valada 1566. aastal aga suri kohe ära ja ratsanik jäi temast tegemata.
seejärel anti ratsaniku tegemine ülesandeks flaami kunstnikule jean boulognele. ta sai küll kuju valmis aga ei see sobinud hobusega kokku ja olevat üleüldse näinud välja üsna ebaõnnestunud.
nii jäigi see hobune vedelema terveks sajandiks. kui louis XIII suri, siis tiriti see pronksist hobune kuuri alt välja ja kasutati hobust louis XIII ratsamonumendi juures. prantsuse revolutsiooni ajal sulatati aga nii hobune kui ka ratsanik mõlemad üles.

No comments:

Post a Comment