Wednesday, September 1, 2021

kuidas pastor david fabricius õnnetu otsa leidis

david fabricius (1564-1617) oli friisimaal pastoriks. ja tundis huvi nii astronoomia kui astroloogia vastu. tema oli see, kes tuvastas esimene pulseeriva tähe - ta avastas, et üks täht kadus ära ja umbes 100 päeva pärast ilmus jälle välja. selgus, et täht oli kogu aeg olemas olnud aga eritas valgust lihtsalt jupikaupa. tema avastas ka selle, et päike tiirleb ja et kui kiiresti tiirleb. nimelt avastas ta päikeselaigud ja neid laike jälgides suutis tuvastada päikese pöörlemise kiiruse. 

ja eks ta pastorina samas käis ka palju talupoegade seas ringi, jälgis nende töid-tegemisi kitsekarjatamisel, vaatles tammide seisukorda jne. ükskord varastati ühelt talupojalt lammas. fabricius läks kantslisse ja teatas, et ta teab selle mehe nime, kes lamba varastas. 

17. mail 1617 keeldus fabricius majast väljumast, sest planeetide konstellatsioon näitas, et tal on halb päev. õhtuks aga tekkis tunne, et see ohtlik konstellatsioon on möödunud. ja ta läks majast välja. seal aga ootas üks talumees, kes lõi talle turbalabidaga vastu pead ja surmas fabriciuse. ilmselt siis seesama lambavaras, kes kartis, et ta nimi avalikuks tuleb.

No comments:

Post a Comment