Wednesday, May 29, 2024

das land ohne musik

19. sajandi euroopa oli väga elevil omaenda kultuurilistest arengutest. raamatud, ooper, teater, muusika jne. 

ning samal ajal hakati viljelema arusaama, et brittidel pole oma muusikat. no et teistel kõigil on beethoven, rossini, berlioz jne aga brittidel pole kedagi.

münheni kirjanik oscar schmitz pidas vajalikuks seda brittide ebamusikaalsust eraldi raamatuga käsitleda. raamatu nimeks pani: "Das Land ohne Musik. Englische Gesellschaftsprobleme."

ehk siis "maa ilma muusikata. inglismaa sotsiaalprobleemidest."

muuhulgas kirjutas ta järgmist: "inglased on ainus kultuurrass, kellel pole omaenda muusikat (välja arvatud kabareelaulukesed). ütlen: omaenda muusikat, sest võõramaist muusikat mängitakse inglismaal ehk rohkemgi kui üheski teises riigis. see ei tähenda mitte ainult töntsimat kõrva, vaid kahtlematult tervenisti vaesemat siseelu".


Saturday, May 25, 2024

turgenev ikka päris korras tüüp ei olnud

 turgenev oli teatavasti pärit isegi justkui rikkapoolsest aadlisoost. aga tema ema oli karmi käega matriarh ja andis elatisraha jaopärast. ning kui turgenev tahtis kirjanikuks hakata, siis üldse ei andnud. turgenevi häda oli selles, et ta oli kõigele lisaks kangesti armunud lauljanna pauline viardot'sse. pauline aga oli niigi juba abielus. samas aga jõlkus pauline ümber kogu aeg austajaid ning turgenev trügis nende esiritta ning muutus perekonnasõbraks. 

kui ta veel paulinele päris lähedale ei olnud saanud, siis istus ta kontserditel saalis ja plaksutas kõige kõvemini. plaksutas ka siis, kui teised ei plaksutanud. see ajas raskelt närvi kõiki teisi kontserdikülalisi.

kui pauline koos oma mehega läks kontserdireisile, siis turgenevil ei olnud raha, et kaasa minna. istus siis nende kodus ja ootas. 

pariisis muutus turgenev sõprade seas tuntuks sellega, et ta lahkus restoranist alati teistest varem, et mitte arvet maksta. 

ühel hetkel hakkas pauline tiiba ripsutama hoopis noore andeka helilooja charles gounod'ga. turgenev oli räigelt löödud. ja kui nad kahekesi pauline viardot majja teda berliini kontsertreisi ajal ootama jäid, siis kohtles gounod turgenevit oma teenrina. no et too mu riided pesust ära jne. samas oli neil siiski nii palju ühishuvi, et õhtuti jälgisid nad kella ja kui jõudis kätte aeg, kui pauline pidi berliinis kontserti lõpetama, siis tõusid nad kahekesi püsti ja plaksutasid innustunult. 

ja kui turgenev enda juures pidusi korraldas, siis laste lõbustamiseks ronis ta laua peale ja sõi suppi kana kombel.