Saturday, October 24, 2015

kolm lugu karl marx alleelt

karl-marx-allee ehk algselt stalin-allee pidi olema eeskuju kogu sotsialismimaailma ülesehituseks. samas arhitektuurses stiilis bulvarid pidid olema kõigis suuremates linnades. nii teistes sotsialismimaades kui ka purustatud ida-saksa linnadess (leipzig, dresden, rostock jne). kui see valmis sai, siis oli see kesest üldist häda ja viletsust tõesti koht, kuhu ida-sakslased tahtsid promeneerima tulla. eraldi vaeva nähti, et karl marx allee poodides oleks olemas kaupu, mida mujale ei jätkunud. eraldi teema oli raamatupoega karl marx buchhandlung, kus idasakslased hakkasid koos käima ja kirjandusteemadel arutlema. praeguseks on see pood kinni aga tulikiri on endise poe seinal alles.
1. kui parasjagu stalin-allee ehitus oli käimas, siis peeti idasaksa parteikongressi ja otsustati intensiivistada sotsialismiehitust. plänmassiger aufbau des sozialismus, eksole. stalin-allee ehitustöölistele öeldi, et kui nad normi ei täida, siis võetakse palgast maha. 300 ehitustöölist tegid 16.06.1953 oma ehitusplatsil demonstratsiooni. järgmisel päeval oli demonstratsioonil juba 40 000 inimest. nõukogude tankid surusid selle ülestõusu maha.
2. kaks arhitekti ehitasid stalin-alleele mingi rõdudega 5-kordse maja. asub seal üsna landsberger allee ristmiku läehdal. üks hetk kogunes idasaksa parteikongress ja mõistsis taolise arhitektuuri hukka, sest see on ameerikalik külaarhitektuur ega kajasta sotsialismi vaimsust õigesti. kästi selle maja ette puud istutada, et see kole fassaad ära varjata. need puud kasvavad seal senimaani.
3. kui stalin suri, siis muudeti stalin-allee nimi ära. stalini kuju võeti maha ja sulatati ümber loomakujudeks ja need püstitati berliini loomaaeda.

No comments:

Post a Comment