Thursday, February 13, 2020

meenutusi ekp keskkomitee I sekretärist johannes käbinist

riigikogu kantselei pressi- ja infoosakonna peale mõeldes

esimene lugu on muidugi pühendatud riigikogu kantselei pressi- ja infoosakonna töötajatele. et riigikogu maja ajalugu oleks käsitletud tema kõikides tahkudes.
mäletatavasti võeti 1978. aastal vastu uus nsvl põhiseadus. sellele eelnes suur rahvalik arutelu. ettepanekuid konstitutsioonile võisid teha kõik kollektiivid ja üksikisikud. ettepanekuid saabus sadu tuhandeid. näiteks saabus ka ühelt moskva vene nimega eraisikult kiri, kus tehti ettepanek anda eesti rahvale tagasi sinimustvalge lipp ja soovitati uuesti kasutusele võtta kolme lõvi ja tammelehtedega vapp ning taastada hümnina sõjaeelne hümn. 
kui ükskord anatoli karpovilt küsiti, et mis on tema elu tähtsaim päev, siis ta oli kahevahel, et kas mm tiitli võitmise päev või nsvl konstitutsiooni vastuvõtmise päev.
igatahes, kui konstitutsioon oli vastu võetud, siis pidi johannes käbin seda ka vastava pooleteisetunnise kõnega ka ülemnõukogus ette kandma. oli 12. aprill, soe kevadpäev. aga riigikogu küttespetsialistid olid millegipärast kütte sisse unustanud nii et riigikogu saalis valitses palavus.
johannes käbin asus innukalt ette kandma. juba poole tunni pärast hakkas ta nägu punetama ja kõne muutus katkendlikuks. ta hakkas mitu korda käsi püksitasku panema ja vaatas iga kord kõrvalistuva sekretäri poole. kui sekretär käbinit vaatas, siis tõmbas käbin käed taskust välja. aga kõne muutus järjest aeglasemaks. kuni ühel hetkel käbin kõnepuldis pikali kukkus. kiirabi tuli talle järele ja viis ta minema.
asi oli selles, et käbinil oli kubemesong. ning ta kandis sidet. palavaga aga oli side ära nihkunud. ning song hakkas räiget valu tegema. kui muudes olukordades pani käbin sellisel juhul käe püksi ja kohendas sidet, siis ülemnõukogu saadikute ees ta seda teha ei saanud.

valmar adamsi kiri käbinile

käbin sai loomulikult paljudelt inimestelt kirju. talle kirjutati nii asja pärast kui ka ilma asjata. üks kategooria kirjutajaid olid sellised, kes kirjutasid käbinile kirja ning hiljem mõnes oma muus olukorras siis viitasid alati, et "nii nagu neil käbiniga kirjavahetuses mitu korda on jutuks olnud...."
ükskord 70-date keskel sai käbin kirja krimmist. kirjutajaks oli valmar adams. kiri oli kaks lehekülge pikk ja kuna äsja olid leti alt liikuma hakanud mitmevärvilised pastakad, siis oli valmar adams iga lause ise värvi kirjutanud. kiri oli välja näinud nagu pühademuna. käbin tegi üllatusest suured silmad ja vangutas pead juba kirja kätte võttes. kirja sisu aga ajas käbini marru. kirjas viitas valmar adams käbinile, kui oma vanale võitluskaaslasele, kellega nad koos on pidanud "aastakümneid ühist võitlust vene keele õiguste eest eestis".
sellele kirjale käbin ei vastanud.

No comments:

Post a Comment