Monday, August 19, 2024

kuidas stendhal kolm päeva keldris elas

stendhal võttis teadupärast endale sellise nime saksa linna stendali järgi, kus ta ükskord ühe naisega afääri pidas. tema tegelik nimi oli henri beyle. 19. sajandi prantsusmaal tundub üldse olevat nii olnud, et armukesepidamine oli üldtunnustatud normiks. teistpidi tähendas see seda, et kui sa olid abielumees, siis sa kahtlustasid iga meest, kellega su naine kokku puutus. 

stendhal oli tegelikult lühike paks kole mees. tal oli punane nina ja eraldi rõhutatakse, et tal oli hiigelsuur tagumik. tal olid suured bakenbardid ning sama värvi parukas. ta lootis oma edeva riietusega koledalt välimuselt tähelepanu eemale juhtida.

ükskord suutis stendhal ära sebida krahvinna clementine de curiali. neil oli isegi pikem afäär. naine olevat kahe aasta jooksul stendhalile kokku täpselt 215 kirja saatnud. 

stendhal käis naise juures öösiti salaja. ükskord, kui ta oli parasjagu naise juures, saabus mees koos külalistega majja. naine lasi stendhalil redeliga keldrisse ronida ja viis redeli minema. stendhal jäi üksinda keldrisse. luuk läks kinni ja stendhal oli kolm päeva pimeduses. 

naine tegelikult ei unustanud teda. tõi talle aegajalt süüa. ronis ka ise paar korda tonksutamise eesmärgil keldrisse. 

samas pidi stendhal ju kuhugi oma häda tegema. sel otstarbel lasi naine nööri otsas stendhalile ööpoti, tõmbas selle uuesti üles ja viis selle tühjendamisele. 

nagu stendhal hiljem kirjutas: "ta oli taevalik, tulles öösel alla keldrisse".

 

No comments:

Post a Comment