Friday, August 16, 2024

kaks kaunist hetke bertrami elus

georg julius von schultz, kirjanikunimega dr bertram. ta oli teatavasti baltisaksa arst, estofiil ja kirjanik. ta töötas arstina mitmel pool, muuhulgas tsaari õukonnas. just seal ta siis saigi kahe kauni hetke osaliseks. 

1849. aastal juhtus nii, et tsaar nikolai I poja ehk troonipärija aleksander II tütar aleksandra suri seitsme aastasena. bertram kirjutab 02.07.1849 "mulle tehti ülesandeks palsameerida aleksandra, meie troonipärija vanim tütar, kes kaheksa päeva tagasi seitsmeaastaselt suri. imeline tunne oli ju, kui ma ihuüksi - pärast esimese surnumissa pühalikkuse läbisaamist, kui härrad ja daamid olid juba oma ruumides ja kui nuttev suurvürst minuga mõne sõna oli rääkinud - seisin ühes talvepalee saalis väikese surnukeha ees, riietasin ta lahti, asetasin lauale ja paljastasin veresoone kaela juures. mõistagi oli see ainult inimlaip, aga mulle tundus, et ta närvid oleksid justkui tavaliste inimlaste omadest valgemad ja ta nahk peenem ning õrnem."

1855. aastal juhtus nii, et keiser nikolai I suri. 24.02.1855 kirjutab bertram: "jah, meie keiser on surnud. ta suri laveeriva pneumoonia kätte. koos kahe teise arstiga olen saanud ülesande teha palsameerimist, ettevalmistavaid injektsioone. ah, missugune ilus surnukeha! tõesti majesteetlik!"

No comments:

Post a Comment